Μιτοχονδριακό σύμπλεγμα ΙΙ. Μπορεί να μην σας λέει και πολλά η συγκεκριμένη έκφραση , μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι πρόκειται για ένα ένζυμο, όμως σε αυτό οφείλουμε τελικά το νεανικό μας δέρμα.
Η ανακάλυψη των Βρετανών επιστημόνων ανοίγει το δρόμο για μια νέα προσέγγιση στις αντιγηραντικές θεραπείες, αφού εντόπισαν αυτό το ένζυμο-κλειδί, η δράση του οποίου εξασθενεί πολύ με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα το δέρμα μας να γερνάει .
Το ένζυμο διαδραματίζει με δραστικό τρόπο τη νεανικότητα του δέρματος , συνεπώς θα ήταν σημαντικό αν μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος, μέσα από φάρμακα ή κρέμες, ώστε το εν λόγω ένζυμο να συνεχίζει τη δράση του απρόσκοπτα και σε προχωρημένη ηλικία, πράγμα που θα συγκρατούσε ή και θα ανέστρεφε τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής δερματολογίας Μαρκ Μπιρτς-Μάκιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό δερματολογίας "Journal of Investigative Dermatology", ανέφεραν ότι το ένζυμο με την ονομασία «μιτοχονδριακό σύμπλεγμα ΙΙ», δρα στα μιτοχόνδρια των δερματικών κυττάρων.
Η διαχρονική δραστηριότητα του ενζύμου παρακολουθήθηκε σε 27 άτομα ηλικίας έξι έως 72 ετών και διαπιστώθηκε ότι μειώνεται σημαντικά, όσο γερνάει κανείς. Ανέκαθεν υπήρχε η υποψία ότι τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα, παίζουν ρόλο στη γήρανση, αλλά δεν ήταν σαφής ο ακριβής ρόλος τους.
Η έρευνα πλέον θα επικεντρωθεί στο πώς θα ενισχυθεί η δραστηριότητα του εν λόγω ενζύμου. «Έχουμε πλέον ένα στόχο, ένα βιοδείκτη, για την ανάπτυξη αντιγηραντικών θεραπειών και καλλυντικών κρεμών, που μπορεί να «φρενάρουν» τη μείωση της βιοενέργειας του δέρματος, καθώς τα σώματά μας γερνάνε και οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες αυξάνονται», δήλωσε ο Μπιρτς-Μάκιν.
Οι επιστήμονες ωστόσο δεν μπορούν προς το παρόν να απαντήσουν για το ποια μορφή μπορούν να δώσουν σε αυτό το ένζυμο. Αν για παράδειγμα μπορεί να «φυλακιστεί» σε μια κρέμα ή άλλα ενέσιμα υλικά. Ο χρόνος και η έρευνα συνεχίζονται.